zondag 12 augustus 2012

Chicken scratch

In haar reactie op de koeientas schreef Annet dat je ook heel leuk op ruitjesstof kunt borduren. Zij zette me op het spoor van Chicken Scratch. Op haar blog staan ook een heleboel posts over deze techniek.

Je vraagt je toch af wie zo'n naam verzint voor een borduurtechniek. En je moet het maar niet naar het Nederlands vertalen, dan krijg je zoiets als 'kippen-krassen', dat klinkt toch niet?. Er is wel een Nederlandse naam voor: Stofveranderen. Het Engels klinkt toch leuker. Maar wat is het nu?

Meestal wordt er een geruite stof voor gebruikt, maar je kunt in feite elke stof met een regelmatig patroon gebruiken. Ik had nog een rood geruit lapje liggen en vond op deze site uitgebreide uitleg en een leuk hartjespatroon. Daar ben ik mee aan de slag gegaan en nu is het beginnetje van het volgende souvenir-lapje geborduurd.

Eigenlijk gebruik ik nooit een borduurring, maar omdat deze stof vrij dun is, moet het in dit geval wel, wil ik zorgen dat het lapje niet in elkaar gaat trekken.


Het ruitpatroon is best wel klein, dus het is een beetje priegelwerk. Heb ik zulke goeie ogen dan? Haha, echt niet! Maar ik heb mezelf onlangs verwend met een loeplamp. Ik vond zo'n lamp altijd iets voor oude dames (ik ben natuurlijk nog piep ;-) ), maar ben er nu toch ontzettend blij mee, ik heb er heel veel plezier van.


Sinds ik aan het bloggen ben geslagen, doe ik helemaal ontzettend veel leuke ideetjes op. En dus ben ik met allerlei verschillende dingen tegelijk bezig. Ach, ik hou van afwisseling, dus ik vind het alleen maar leuk zo. Wel jammer voor mijn Geisha, Geisha 2 wel te verstaan. Zij is gebombardeerd tot 'lange-termijn-UFO' en moet maar even wachten. 
In sommige delen van het patroon wordt ook gouddraad verwerkt.

Het is een behoorlijk groot patroon om te borduren. Zo af en toe borduur ik een stukje en ooit wordt ook dit project wel voltooid. Er zijn wel meer projecten waar ik 10 jaar over gedaan heb, maar daarover later meer. Haar zuster is wel klaar en hangt inmiddels in de vide. Er is nog een derde zuster, maar die vind ik minder mooi. 
De patronen komen overigens uit het Borduurblad.

Geniet nog van het lekker weer en een fijne zondag.


14 opmerkingen:

marloes zei

Wat super leuk zeg op die ruitjes Gr. Marloeskreatief

@nke zei

Wat wordt je geisha mooi! Hier ligt al járen een borduur van een antieke pop. Mee begonnen in het jaar dat Beatrix gekroond werd, oef, oma vertelt.........
Toch maar weer eens te voorschijn halen, je brengt me op een idee.

En de ruitjes ga ik ook uitproberen. En nu morgen niet weer met een ander idee komen hoor,
Er moeten hier ook nog andere dingen gebeuren:-))

Quiltgroetjes*+*

Marian zei

Leuke borduurtjes zijn dat en dat chicken scratch heb ik vroeger op school geleerd en dat werd ruit veranderen genoemd, heb nog een handwerktas met die techniek hier liggen.

bommelmien zei

Stof veranderen heb ik veel moeten doen voor mijn opleiding Textiel. Ik vond het een leuke techniek. Eigenlijk heb ik er nooit meer aan gedacht en nu ik jouw rood/witte hart zie komen er weer talloze herinneringen boven....het is al zo lang geleden en nu borrelt het idee op om over die opleiding eens iets te vertellen; moet ik wel de zolder op om naar materiaal te zoeken....
De geisha is dus even in de wacht gezet..... vindt ze vast niet erg, haar tijd komt wel weer. Fijne zondag en groeten van Willemien.

Paula zei

Goh Anke, ik dacht dat mijn UFO's lang liggen, maar ik heb toch echt niks meer liggen uit het jaar dat Beatrix gekroond werd, hihi. Dat kan ik niet van je winnen :-)

Ik kan het niet nalaten om vanalles wat ik zie voorbijkomen ook uit te proberen. Daarin ben ik een beetje 'mateloos', vrees ik. Dus ik kan je niet beloven dat er morgen niet weer iets heel anders op mijn blog komt. Hoewel.... ik moet nog een heel stuk borduren aan mijn Chicken Scratch (ben nog maar net begonnen, zoals je ziet) en kan daar voorlopig nog nieuwe dingen uitproberen, dus daar zullen de eerstvolgende posts wel over gaan.

Paula zei

Oh Willemien, ik zou het echt heel leuk vinden als je op je blog eens wat vertelt over je opleiding Textiel. Welke vakken kreeg je allemaal en heb je nog werkstukken bewaard van je opleiding?
Ik ben eigenlijk al een tijdje aan het kijken op Internet of ik een opleiding Textiel of Creatieve handvaardigheid of iets dergelijks kan vinden. Maar òf die opleidingen bestaan niet meer, òf ze zijn niet goed vertegenwoordigd op het WWW.
Het enige wat ik kon vinden was de Royal School of Needlework, daar kun je borduuropleidingen volgen, maar die zijn zó duur (990 pond voor 8 lesdagen of zoiets) en natuurlijk ook erg beperkt, alleen borduren. Nu heb ik DVD's besteld bij de Digitale Handwerkjuf. Daar krijg je een inleiding op allerlei technieken, ik ga eens kijken of ik daarmee uit de voeten kan.

Anoniem zei

Wat is dat een leuk patroontje zo op dat rood/wit ruitje , het doet me denken aan smokjurkjes en mooie schorten.

Annet zei

Je hebt de smaak te pakken! Ik vind chicken scratch zo leuk, de stof veranderd met iedere steek. Vorig jaar heb ik nog een sampler in deze techniek gemaakt in zwart-wit. Enne . . 10 jaar voor een UFO is niet echt lang. Vorig jaar maakte ik mijn bloemenkinderen af waar ik in 1981 aan begonnen was!

Elizabeth zei

Aha.., ruit veranderen! Dat heb ik ook nog op m'n lijstje staan. Ik heb wat oude ruitjestheedoeken liggen...
Het hart ziet er leuk uit, Paula! Ik verbaas me er steeds weer over wat er allemaal mogelijk is met draadjes...

Paula zei

Ja, chicken scratch is inderdaad héél leuk om te doen.
Heb je een foto van die zwart-witte sampler op je weblog staan? Die wil ik wel even zien!
Goh, die arme Geisha.... Na de reacties hier voel ik me helemaal niet meer bezwaard om haar een poosje te laten liggen :-)

Paula zei

Nu ik me heb voorgenomen om eens andere borduurtechnieken te gaan proberen in plaats van steeds maar weer met kruissteekjes bezig te zijn, gaat er echt een wereld voor me open! Er zijn zoveel leuke borduurtechnieken. En dat lijstje met projecten die ik nog wil maken wordt in een rap tempo langer :-)
Misschien maar eens een jaartje een sabbatical nemen.... Wishful thinking, haha.

Annet zei

Je kunt mijn sampler hier vinden:
http://fat-quarter.blogspot.nl/2011/09/chicken-scratch-sampler.html
Onderaan dit postje staat een link naar een grotere foto.

Anoniem zei

ik ken de techniek als "ruitveranderen".
weer een andere invalhoek van borduren maar zeker ook een uitdaging!!
Dit ziet er al heel leuk uit.
groet Rian

Jessie zei

Heb eens uitgebreid naar je souvenier de ma vie zitten kijken. Het chicken scratch is heel leuk ga ik ook eens uitproberen. Ben ook al een tijdje met een souvenir bezig en moet er ook weer eens wat aan gaan werken. Op mijn andere blog van de handwerkclub kan je de lapjes bekijken