zaterdag 11 augustus 2012

Kleurenleer 2

Kleurcombinaties maken

De kleurencirkel in het vorige deel  bestaat uit slechts 12 kleuren. Een kleurenwiel kan zo ver uitgebreid worden als je wilt, als je de kleuren blijft mengen, ontstaan er steeds meer 'tussenkleuren'. In deze cursus werken we met het kleurenwiel met 12 kleuren. De theorieën kun je zelf toepassen op een uitgebreidere kleurencirkel. 

In de kleurencirkel ontbreken wit, zwart en grijs. Dit zijn geen kleuren, we noemen dit neutralen. Quilters zien ook beige, crème, naturel en ivoorkleur als neutrale kleuren. Deze worden vaak als achtergrondkleur gebruikt in quilts.

Als je de kleurencirkel bekijkt, zie je dat de kleuren min of meer in elkaar overvloeien. 
Er zijn zes hoofdkleuren die eruit springen: rood, oranje, geel, groen, blauw en paars. Elke kleur heeft zijn eigen sfeer en iedere kleur roept andere associaties op. Niet voor niets zijn er veel gezegden waarin kleur een rol speelt. Wie kent niet de uitdrukkingen 'Groen en geel worden van nijd', 'een rode waas voor je ogen hebben', 'blauw bloed', 'de wereld bekijken door een roze bril', en zo zijn er nog veel meer.

Rood, oranje en geel zijn warme kleuren. Blauw, paars en groen zijn koele kleuren. Zo kun je de kleurencirkel verdelen in een warme en een koele helft. De termen 'warme en koele kleuren' zul je bij veel kleurcombinaties tegenkomen.

Iedereen heeft wel een lievelingskleur. Veel quilters vragen zich echter wel eens af hoe ze mooie kleurencombinaties kunnen maken. Als je twee willekeurige kleuren uit de kleurencirkel naast elkaar legt, zul je zien dat de kleuren elkaar beïnvloeden. Een heel duidelijk voorbeeld daarvan zijn rood en groen. Leg je die naast elkaar, dan zie je dat ze elkaar versterken. In de volgende hoofdstukken bespreken we allerlei verschillende kleurencombinaties en kijken hoe die kleuren met elkaar harmoniëren. Je zult ontdekken dat je met het gebruik van de kleurencirkel combinaties van kleuren kunt maken die met elkaar een mooi geheel vormen. Waarschijnlijk zul je soms verrast zijn door onverwachte combinaties. Probeer er maar eens een paar uit.

Een kleurenwiel van papier is toch nog iets heel anders dan een kleurenwiel van stof. Probeer eerst een kleurenwiel te maken van effen of bijna-effen stoffen. Als dit is gelukt, kun je proberen een kleurenwiel te maken van gedessineerde stoffen. Het patroon in de stof heeft invloed op de kleur. Je zult zien dat zo'n kleurenwiel op zich een heel ander uiterlijk krijgt, maar dat het principe hetzelfde blijft. Probeer 'door het patroon heen' te kijken om te zien wat de echte kleur van de stof is. Kijk eens door je wimpers of gebruik een omgekeerd spionnetje (die je vaak in deuren ziet om te kijken wie er voor de deur staat, voor een paar euro te koop bij de bouwmarkt en vaak een handig hulpmiddel bij het ontwerpen van quilts en kiezen van kleuren) .

Dan gaan we nu beginnen met kijken naar verschillende kleurcombinaties en harmonieën. 

Kleurcombinaties

Eén kleur (monochroom)

De monochromatische harmonie.
Monochroom komt van het Griekse woord 'monochromos', wat 'van één kleur' betekent. Dit is de simpelste kleurcombinatie. Kies één kleur uit de kleurencirkel.
Een quilt van één kleur hoeft beslist niet saai te zijn. Het is wel belangrijk stoffen te kiezen in verschillende kleurwaarden, dus lichte, heldere, middelkleurige en donkere stoffen. Hierdoor kun je zorgen voor voldoende contrast in de quilt. Neutrale kleuren voegen geen kleur toe aan de quilt, dus bij de gekozen kleur kun je wit, crème, beige, grijs en zwart gebruiken, bijvoorbeeld als achtergrondstof.
Afhankelijk van de gekozen kleur heeft een éénkleurige quilt een warme of een koele uitstraling.

In deze kussens zie je blauwe stoffen in verschillende kleurwaarden op een neutrale ondergrond.

Op het eerste oog is dit een éénkleurige quilt. Als je het patroon van dichtbij bekijkt, zie je dat er een extra kleur in zit, namelijk roze. Vaak maakt het subtiel toevoegen van een kleurtje de quilt net iets levendiger of spannender. 


Natuurlijk kun je deze theorie ook toepassen op andere vormen van handwerken, zoals dit gehaakte dekentje van Granny squares.

In de kussens hieronder zijn alleen stoffen in neutrale tinten gebruikt. Ze bevatten dus eigenlijk geen kleur. Dit geeft een rustig ton-sur-ton effect.  

De volgende keer gaan we kijken naar combinaties van meerdere kleuren.





3 opmerkingen:

Annet zei

Heel fijn, deze duidelijke uitleg. Dank je wel!

Anoniem zei

kleuren zijn zo leuk en uitdagend om mee bezig te zijn.
genieten!!
groet Rian

je gehaakte granny squares is super. Blauw is helemaal mijn kleur.

Dirkje Spreeuw zei

De volgende les wordt het pas echt leuk, vanaf dan komen er allerlei kleurencombinaties aan bod, met voorbeelden.