vrijdag 31 augustus 2012

Kleurenleer 5

Combinaties met tegenoverliggende kleuren


Complementaire (tegenoverliggende) kleuren

In de vorige lessen hebben we verschillende analoge kleurcombinaties bekeken, combinaties met naast elkaar liggende kleuren. Dat is vaak een 'veilige' keuze, omdat die kleuren van nature goed harmoniëren. Wil je een quilt maken met een gedurfdere kleurcombinatie, dan kun je kiezen voor complementaire kleuren.

Complementaire kleuren liggen recht tegenover elkaar in de kleurencirkel. De twee kleuren bevatten samen elementen van alle drie de primaire kleuren. Kijk bijvoorbeeld naar geel en paars. Geel is een primaire kleur en paars bevat blauw en rood.
Complementaire kleuren versterken elkaar. Doordat ze tegenover elkaar liggen, zit de ene kleur in de warme helft van het wiel en de andere in de koele helft. Omdat de kleuren elkaar versterken, is het belangrijk ze niet in gelijke mate in de quilt te gebruiken. Omdat warme kleuren van nature de koelere kleuren overheersen, oogt een quilt waarin de koele kleur overheerst vaak prettiger en rustiger.
Natuurlijk komt het toevoegen van meerdere tinten en schakeringen van de kleuren en van neutrale achtergrondkleuren het geheel ten goede. Probeer een mooie balans te vinden.

Mogelijke combinaties zijn:
  • blauw en oranje
  • blauwgroen en roodoranje
  • geel en paars
  • geelgroen en roodpaars
  • groen en rood
  • geeloranje en blauwpaars
In dit blok zijn de complementaire kleuren rood en groen gebruikt. Door niet de heldere kleuren te gebruiken maar kleuren die gebroken zijn met zwart en grijs, wordt voorkomen dat de kleuren elkaar teveel versterken; het complementaire contrast is dus afgezwakt.
Als je deze combinatie beoordeelt op kwaliteitscontrast en licht-donkercontrast, dan zie je dat die eigenlijk te gering zijn. Kijk maar eens door je wimpers naar dit blok: je ziet dan het verschil tussen de groene en rode stofjes niet meer, de ster wordt één massief geheel.
Deze combinatie wordt vaak gebruikt voor kerstquilts.

Complementaire (tegenoverliggende) kleuren met een accent

Het toevoegen van een accentkleur aan bovengenoemde kleurcombinaties kan een quilt net even extra pit geven. 

Zoek op de kleurencirkel een kleur die twee plaatsen naast een van de hoofdkleuren ligt, je slaat dus één kleur over. Kies bijvoorbeeld als hoofdkleuren geeloranje en paars. Als accentkleur kun je dan kiezen voor oranjerood. Het geheel wordt harmonieus omdat alle kleuren dezelfde primaire kleur delen, namelijk rood.
Ga je voor de accentkleur de andere kant op in de kleurencirkel, dan krijg je de accentkleur geelgroen. In dat geval is er geen overeenkomstige kleur tussen alledrie de kleuren, dit geeft dus een sterker complementair contrast.
De kleurencombinatie in dit stofje bestaat uit de complementaire kleuren rood en groen, beide in verschillende tinten en schakeringen. De accentkleur is paars, ook gebruikt in verschillende kleurwaarden. Er is hier echter zoveel van de accentkleur gebruikt, dat het bijna fungeert als hoofdkleur.

De complementaire kleurcombinatie van dit blok is blauw en oranje. Als accentkleur is geel gebruikt. Zie je dat door het gebruik van licht en donker blauw er een veel beter licht-donker contrast ontstaat in dit blok? Als je deze door je wimpers bekijkt, zie je nog steeds de verschillende patches.

Tot slot nog een voorbeeld van een quilt in complementaire kleuren met een accent.
In deze quilt zijn de complementaire kleuren rood en groen gebruikt. De accentkleur is paars. Deze ligt twee plaatsen naast de kleur rood op de kleurencirkel.
Door van de kleur groen een hele donkere en een hele lichte te gebruiken en van de kleur rood alleen allerlei tinten (roze), versterken de kleuren elkaar niet. De accentkleur paars is gebruikt om wat meer diepte aan een aantal patronen te geven.

Dit was het eerste deel over complementair kleurcontrast. Er zijn nog een aantal andere complementaire kleurcombinaties mogelijk. Daarover de volgende keer meer.

Inmiddels hebben we al een aantal verschillende kleurenharmonieën besproken. Probeer eens, als je bijvoorbeeld een quilt ziet met een mooie kleurencombinatie, of je kunt analyseren welke kleurharmonie er gebruikt is. Als je dat af en toe probeert, krijg je vanzelf meer inzicht en meer zelfvertrouwen in het zelf samenstellen van kleurcombinaties. En misschien ontdek je wel dat je wel degelijk een goed kleurgevoel hebt!

Fijn weekend.

















2 opmerkingen:

Marloeskreatief zei

Weer dank voor je les vind het erg leuk om te volgen , en bedankt voor je leuke reactie op de foto Gr. Marloeskreatief

Unknown zei

Wat een heldere uitleg biedt je vijfdelige serie over kleurgebruik! Ik zoek al avonden naar beschrijvingen over het maken van kleurcombinaties (t.b.v. interieur), maar heb nog nergens een beschrijving gevonden met zo'n duidelijke opbouw en concrete voorbeelden. Bedankt!