zaterdag 22 september 2012

Kleurenleer 8

Gesplitste kleurencombinaties

Na heel veel informatie over complementaire kleurencombinaties gaan we nu kijken naar gesplitste kleurencombinaties. Het maken van deze combinaties lijkt op het kiezen van naast elkaar gelegen kleuren. Alleen sla je nu één of meer kleuren op de kleurencirkel over.

Twee kleuren gescheiden door één kleur

Door het overslaan van één kleur ontstaat er meer contrast dan wanneer je twee naast elkaar gelegen kleuren gebruikt. Het contrast is echter veel kleiner dan bij complementaire kleurcombinaties.
De kleurcombinaties die ontstaan op deze manier liggen misschien niet altijd voor de hand, maar doordat de kleuren altijd een primaire kleur delen, harmoniëren ze wel met elkaar, terwijl ze voldoende contrasteren om een levendige quilt te maken.
In dit blok zie je twee kleuren geschieden door één kleur, namelijk de kleuren blauwgroen en blauwpaars.

Twee kleuren gescheiden door twee kleuren

Kies een kleur in de kleurencirkel en ga vervolgens twee kleuren naar links of naar rechts en kies de eerstvolgende kleur.
Omdat de kleuren iets verder uit elkaar liggen dan bij de vorige combinatie, is het contrast wat sterker. Op het eerste oog is het misschien een vreemde combinatie, maar met een goede mix van tinten en schakeringen van kleuren en het toevoegen van wat neutrale kleuren, kom je toch tot een bevredigend resultaat. Met het gebruik van lichte en donkere tinten van de kleur in plaats van de pure kleur, voorkom je dat het geheel te hard wordt. Tevens kun je het beste één kleur als hoofdkleur gebruiken en de tweede kleur als accent.
In dit blok zie je de gesplitste kleurencombinatie waarin twee kleuren zijn gebruikt die worden gescheiden door twee kleuren: Paars en oranjerood.

Twee kleuren gescheiden door twee kleuren plus een accent

Gebruik twee kleuren geschieden door twee kleuren, zoals in de vorige kleurcombinatie, maar voeg nu een accentkleur toe. Kies als accentkleur één of twee kleuren die liggen tegenover de kleuren die je hebt overgeslagen, dus tegenover de kleuren die tussen je twee kleuren liggen. Kies je roodpaars en oranje, dan kies je als accentkleur de kleur die tegenover oranjerood of rood ligt, dus groen of groenblauw. Gebruik de accentkleur weinig, maar wel opvallend. Omdat de accentkleur bij het gebruik van warme kleuren aan de koele kant ligt (en andersom) geeft het je quilt een extra sprankelend effect.

Twee kleuren gescheiden door drie kleuren

Deze combinatie maat het 'gat' tussen de twee gekozen kleuren nog groter. Kies een kleur, ga drie kleuren naar links of naar rechts en kies de eerstvolgende.
Omdat deze kleuren verder uit elkaar liggen, is de kans groter dat de ene in het warme deel en het andere in het koele deel van de kleurencirkel zit. Omdat warme kleuren snel overheersen, is het vaak beter de koele kleur in grotere mate te gebruiken dan de warme kleur. Warme kleuren zijn dominant. Deze combinatie komt het best tot zijn recht als een kleur wordt gebruikt in minstens twee verschillende tinten. Ook het toevoegen van neutrale kleuren zorgt ervoor dat de combinatie een succes wordt.
In deze quilt zijn twee kleuren gebruikt die worden gescheiden door drie kleuren: Blauw en rood. Beide kleuren zijn wel met verschillende stofjes gebruikt, maar in één tint, daardoor is er weinig licht-donker contrast. Om het geheel toch wat te verlevendigen zijn er verschillende tinten stofjes gebruikt voor de achtergrond. 

Twee kleuren gescheiden door 4 kleuren
Bijna complementaire kleuren

Bij deze combinatie liggen de kleuren nog een stap verder uit elkaar. Kies een kleur, ga vier kleuren naar links of naar rechts en kies de eerstvolgende kleur. Je komt dan net voor de complementaire kleur uit. Hierdoor wordt de combinatie iets minder hard dan wanneer je de complementaire kleur gebruikt. 
Ook in dit geval zit de ene kleur in de koele en de andere in de warme helft van de kleurencirkel.
In deze quilttas zijn de kleuren blauw en oranjegeel gebruikt, bijna-complementaire kleuren.
Doordat heel donker blauw is gebruikt bij heldere oranjegele kleuren, is het geheel toch niet schreeuwerig geworden.

Ooit gedacht dat er zoveel te vertellen was over kleurkeuzes? En we zijn er nog niet :-)
Volgende keer gaan we gescheiden kleurcombinaties bekijken met drie kleuren. 

Fijn weekend!6 opmerkingen:

marloes zei

Leuk weer Paula Gr. Marloeskreatief

bommelmien zei

Heel interessant en je gebruikt telkens prachtige voorbeelden; dan wordt het duidelijk. Groeten van Willemien. Wanneer begint je cursus in Zeist?

Paula zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Paula zei

Hallo Willemien,
De cursus in Zeist start op zaterdag 6 oktober, over twee weekjes dus. Ik heb er ontzettend veel zin in!

Annet zei

Wat een duidelijk uitleg, dank je wel Paula!

Marian zei

Ik had geen idee dat er zoveel over te vertellen was, ik volg met graagte je duidelijke uitleg.