zaterdag 29 september 2012

Kleurenleer 9

Gesplitste kleurencombinaties

Vorige keer hebben we gekeken naar gesplitste kleurencombinaties met twee kleuren. Nu gaan we verder met combinaties met meer kleuren.

Drie kleuren gescheiden door één kleur

Deze combinatie lijkt op de combinatie van vijf naast elkaar gelegen kleuren, alleen slaan we hier steeds een kleur over. Hierdoor liggen de kleuren nog wel dicht bij elkaar, maar vloeien niet meer in elkaar over, het contrast wordt wat groter. De kleuren harmoniëren mooi met elkaar omdat de middelste kleur een menging is van de andere twee. Gebruik één van de kleuren als hoofdkleur, zorg dat de andere twee door hun kleurwaarde voldoende contrasteren met de hoofdkleur. 
In dit blok zijn de kleuren roodpaars, oranjerood en oranjegeel gebruikt.  De tussenliggende kleuren rood en oranje zijn weggelaten. Hierdoor ontstaat wat meer contrast.

Drie kleuren gescheiden door één kleur met een accentkleur

Wil je de vorige combinatie wat spannender maken, voeg dan een accentkleur toe. Kies als accentkleur de kleur die recht tegenover de middelste van de drie kleuren ligt. De toevoeging van de accentkleur maakt de quilt sprankelender  pept de boel een beetje op. Een warm kleurenschema krijgt zo de nodige 'afkoeling', een koel kleurenschema kan het 'opwarmertje' goed gebruiken. Gebruik de accentkleur wel met mate. 
De kleuren in deze stof zijn groen, blauw en paars. De accentkleur is oranje, de complementaire kleur van blauw. Van de kleur oranje is een donkere schakering gebruikt: bruin.

En in dit blok zijn de kleuren roodpaars, oranjerood en oranjegeel gebruikt. Als accentkleur is blauwgroen gebruikt. De kleuren zijn zo verdeeld dat de warme kleuren niet teveel overheersen.

Zes kleuren gescheiden door één kleur

Bij deze laatste combinatie kiezen we de kleuren om en om. Dus kies één kleur, sla de volgende kleur over, kies de volgende kleur, enz, tot je de kleurencirkel rond bent.
Er zijn twee combinaties van zes kleuren mogelijk. De ene combinatie bevat de primaire en secundaire kleuren, de andere combinatie bevat de tertiaire kleuren. Beide vormen ze een kleurrijk palet. Beide bevatten ook evenveel warme als koele kleuren en daardoor is deze combinatie mooi in balans. Kies je de pure kleuren, dan is het resultaat een vrolijk gekleurde quilt. Neem je dan een zwarte achtergrond, dan lijken de kleuren van je quilt af te spatten. Wil je een iets rustiger effect, neem dan een lichte achtergrond. Je kunt natuurlijk ook zachtere tinten van de kleuren nemen of de donkerdere variaties. Zo krijgt iedere combinatie zijn eigen kleurrijke sfeer.
De kleuren in dit stofje zijn paars, blauw, groen, geel, oranje en rood. Het rood is in een lichte tint gebruikt, de overige kleuren zijn vrij helder.

Zo, dat was weer een heel verhaal. De volgende keer komen de laatste kleurencombinaties aan bod.

Een heel fijn weekend!








3 opmerkingen:

Marian zei

Jeetje, wat zijn er veel mogelijkheden, zal straks nog wel regelmatig naar je cursus terugkijken.

Anoniem zei

jee dat is reuze leerzaam paula, dank je wel hiervoor
lieve groet jenneke

Annet zei

Nooit gedacht om zoveel verschillende kleuren te gebruiken, met een beetje theorie lukt dat dus toch.