vrijdag 5 oktober 2012

Kleurenleer 10

Vandaag de laatste kleurencombinaties.

Driehoekscombinaties

Drie kleuren in de driehoek
De Harmonische Drieklank
Kies drie kleuren die even ver van elkaar verwijderd zijn in de kleurencirkel. Ze vormen een denkbeeldige driehoek.
Der zijn vier verschillende combinaties mogelijk, namelijk de drie primaire kleuren, de drie secundaire kleuren en twee combinaties van tertiaire kleuren. Met z'n drieën vormen ze een geheel dat alle kleuren bevat. Bij het gebruik van pure kleuren ontstaat een levendige, kleurrijke en contrastvolle quilt.
In dit blok zijn drie kleuren gebruikt die in de kleurencirkel even ver van elkaar verwijderd zijn. Door gedekte kleuren te gebruiken, is het toch een redelijk rustig geheel geworden.

Veelkleurige combinatie

Veel kleuren (polychroom)
Soms zijn de mooiste en spannendste quilts de quilts die gemaakt zijn van veel kleuren. Als alle kleuren uit de kleurencirkel worden gebruikt, spreken we van een regenboog combinatie.

Combinaties waarin veel kleuren zijn gebruikt ogen vaak helder. Natuurlijk hoeven niet de pure kleuren gebruikt te worden, maar kan er een mooie combinatie gemaakt worden van lichte en donkere kleuren.
Veel scrap quilts en watercolor quilts zijn gemaakt met een combinatie van veel kleuren. Probeer een balans te vinden tussen warme en koele kleuren.
In deze quilt zijn alle kleuren van de regenboog gebruikt. Alleen de middelste ster bevat alle kleuren. Deze zijn volgens de kleurencirkel gerangschikt en lopen daardoor min of meer in elkaar over.
De overige sterren bestaan uit analoge kleuren of analoog met een accent. Om het geheel niet te hard te maken, is donkerblauw in plaats van zwart gebruikt als neutrale achtergrond.


Hoofdkleur met veel kleuren

Vind je een quilt met veel kleuren te rommelig of chaotisch worden, kies dan voor een combinatie van een hoofdkleur met veel kleuren. De hoofdkleur speelt dan een dominante rol in de quilt, creëert een vorm van eenheid, terwijl je toch de vrijheid behoudt om veel kleuren te gebruiken in je quilt.
Je kunt bijvoorbeeld een bepaalde kleur nemen voor de achtergrond en een lichtere of donkerdere tint van die kleur gebruiken voor de tussenbanen en randen, of zelfs voor delen van het blok. Daarnaast gebruik je dan alle andere kleuren uit de kleurencirkel.
In dit oude quiltje (mijn allereerste!) zijn ook veel kleuren gebruikt. Niet alle kleuren zijn vertegenwoordigd, de paarse kleuren ontbreken.
Tegen een witte of bijna witte achtergrond zie je de kleuren precies zoals ze zijn, de achtergrond beïnvloed de kleuren niet. 
Over kleuren die elkaar beïnvloeden, de zogenaamde kleurcontrasten, gaan we het de volgende keer hebben. Dat wordt tevens het laatste deel.

Een fijn weekend allemaal en veel handwerkplezier!

6 opmerkingen:

marloes zei

Wat een prachtig quiltje die kleuren ,echt heel mooi,fijn weekend Gr. Marloeskreatief

Anoniem zei

wat een geweldige uitleg weer en wat een enorme mooie kleuren combi's

lieve groet jenneke

yvonne zei

prachtige kleuren!!!

bommelmien zei

Wat laat je toch mooie voorbeelden zien bij de uitleg van het gebruik van kleuren.
Ik moest wel een paar nieuwe conen weefgaren kopen.... om keuken en theedoeken te maken heb je echt wel wat nodig en dat had ik niet... in die kleuren.... Vandaar.
In wollen garens heb ik een ruimere keus, maar ook hier weer niet altijd wat ik eigenlijk nodig heb. Ben wel bezig om iedere dag iets aan een vergeten handwerk te doen.
Ik hoop dat je het fijn hebt op de cursus en ik hoop dat het aan je verwachtingen voldoet. Fijn weekend en tot een volgende keer. Groeten van Willemien.

Annet zei

Wat een prachtige sterrenquilt! Fijn weekend.

玉芳 zei

Lieve Paula! Dank je voor de uitleg! Ik kom net je blog tegen en moet nog de rest lezen. Maar het helpt wel je info. Hiervoor dank. ^^ Xxx