zaterdag 13 oktober 2012

Kleurenleer 11

Vandaag het laatste deel van de cursus kleurenleer. Inmiddels hebben we alle kleurencombinaties behandeld.   Het is ook belangrijk om te weten hoe kleuren met elkaar contrasteren. Daar gaat deze les over.

Er bestaan 7 verschillende kleurcontrasten.

Kleur tegen kleur: Dit is het contrast tussen de verschillende kleuren. Leg bijvoorbeeld de drie primaire kleuren in de pure vorm naast elkaar en je ziet heel duidelijk contrast tussen de kleuren rood, geel en blauw.

Licht-donker: Zwart-wit is het duidelijkste licht-donker contrast. Naarmate de tinten van de verschillende kleuren dichter bij elkaar liggen, wordt het licht-donker contrast minder duidelijk.

Koud-warm: Dit is het contrast tussen koude (blauwen en groenen) en warme (roden en gelen) kleuren. Warme kleuren treden vaak nadrukkelijk op de voorgrond. Om toch een harmonieuze compositie te krijgen, kun je proberen hier rekening mee te houden.

Complementair contrast: Dit is het contrast tussen de kleuren die tegenover elkaar liggen in de kleurencirkel. Naast het feit dat ze tegenover elkaar liggen, geven deze kleuren vaak ook een sterk licht-donker contrast (b.v. geel-paars) of een koud-warm contrast (b.v. oranjerood-blauwgroen).
Leg je heldere complementaire kleuren op of naast elkaar, dan versterken ze elkaar. Iedereen kent wel het voorbeeld van de combinatie rood en groen. Leg je deze kleuren in hun helderste vorm naast elkaar, dan lijken ze te vibreren. Het complementaire contrast vermindert zodra je van een of beide kleuren de donkerdere of lichtere variant neemt, zoals in deze quilt waarbij van groen een donkere en lichte tint zijn gebruikt en van rood de met wit gemengde tint roze (daarnaast een paarse contrastkleur).
Simultaan contrast: Dit is een niet zo eenvoudig te begrijpen contrast, het heeft te maken met de werking van het oog. Kijk je bijvoorbeeld een poosje geconcentreerd naar een rood vlak en sluit je vervolgens je ogen, dan zie je op je netvlies een groen vlak, dus de complementaire kleur.
Een van de effecten van het simultaan contrast is het volgende: Leg je neutraal grijs op paars, dan krijgt het grijs een gelige waas. Geel is de complementaire kleur van paars. Zo lijkt het grijs groenig als je het op rode stof legt.
Helaas is het moeilijk om dit contrast op de computer te laten zien. Misschien lukt het een beetje als je op de afbeelding klikt om een vergroting te zien.

Kwaliteitscontrast: Dit contrast heeft te maken met de graad van zuiverheid van een kleur. De kleuren in de kleurencirkel zijn pure kleuren. Je kunt de waarde van de kleuren veranderen door er wit, zwart of grijs aan toe te voegen. De kleuren kunnen zo 'gebroken' worden.
  • Breken met wit, de kleur wordt lichter en kouder
  • Breken met zwart, de kleur wordt donkerder en verliest zijn lichtkarakter
  • Mengen met grijs, er ontstaat een zachtere en neutralere kleur
Kwantiteitscontrast: Dit contrast is afhankelijk van de hoeveelheid van elke kleur die gebruikt wordt. 

Maak je een kleurencombinatie voor je quilt en ziet het er voor je gevoel niet goed uit of mis je iets, kijk dan eens naar je keuze in combinatie met bovengenoemde contrasten. Misschien kun je achterhalen welke aanpassingen het geheel meer naar je zin maken.

Het belang van licht, middel en donker

Het gebruik van lichte, middel en donkere stoffen is van groot belang voor het uiterlijk en de uitstraling van je quilt. De meeste patchworkblokken vormen een samenspel van deze drie tinten. Hoe het patroon tot zijn recht komt hangt voor een groot deel af van de plaatsing van de lichte, middel en donkere stoffen in het blok.
Hier zie je driemaal hetzelfde blok, maar met andere verdeling van lichte, middel en donkere patches.

Het is heel moeilijk om in je hoofd een beeld te vormen van hoe een blok eruit gaat zien bij gebruik van verschillende tinten. Het beste kun je dan op papier een blok opzetten in grijswaarden. Teken het blok in het klein op papier en geef de vlakken met behulp van een potlood verschillende tinten grijs, zoals hierboven. Probeer verschillende combinaties en zie dat het blok er heel anders uit gaat zien. Laat je verrassen!

Als je een combinatie met stoffen maakt en je wilt kijken of er voldoende contrast in zit, kun je dat met verschillende trucjes beoordelen.
  • Kijk door je wimpers. Lijken verschillende patches dan samen één te worden, dan zit er te weinig contrast in.
  • Neem een spionnetje (zo'n kijkertje dat je weleens in deuren ziet zitten, zodat je kunt kijken wie er voor de deur staat zonder de deur te openen. Ze zijn verkrijgbaar bij de bouwmarkt en kosten niet veel) of een verrekijker(tje). Kijk dan zo dat je de verkleining zien (omgekeerd dus). Dat geeft een beter overzicht van het resultaat. 
  • Neem een stukje rode folie (of zo'n snoeppapiertje) en kijk daardoor naar je blok. Zo valt ook meteen op of je voldoende contrast in je blok hebt, door het rood vloeien gelijkwaardige kleuren meer in elkaar over.

Dessins

In de kleurenschema's heb je steeds effen kleuren gezien. Er zijn stoffen te krijgen in aller denkbare effen kleuren. Maar natuurlijk wil je ook gedessineerde stoffen gebruiken in je quilt. Veelal maken gedessineerde stoffen een quilt ook veel levendiger. Sommige dessins kunnen zelfs diepte toevoegen aan je quilt.
Het mooist worden quilts waarbij verschillende dessins worden gebruikt (geometische-, bloem-, ruit-, streep en, ton sur ton dessins) en dessins in verschillende groottes.

Tenslotte

De keuzes van kleur, stoffen en patronen bepalen samen de uitstraling van je quilt. Kies kleuren waar je van houdt, maar probeer ook eens een kleur toe te voegen waar je misschien niet direct voor zou kiezen. Gebruik de schema's van de verschillende kleurcombinaties om ideeën op te doen. Ben je niet zeker van je keuze, maak dan eerst een proefblokje, bekijk het eens op een afstand, kijk door je wimpers of er genoeg contrast is, probeer eens een andere combinatie, verander licht, midden en donker, enz. Kortom, probeer en expirimenteer.
Veel succes en vooral heel veel plezier!










4 opmerkingen:

Marloeskreatief zei

Van jouw kunnen we echt wat leren bedankt weer voor de duidelijke uitleg en als ik het even niet meer weet kan ik het even opzoeken ook handig ,,fijn weekend Gr. Marloeskreatief

Annet zei

Ik heb een heleboel geleerd van deze serie, dank je wel! fijn weekend

Elizabeth zei

Bedankt voor alle info, Paula! Binnenkort even de laatste afleveringen uitprinten en toevoegen in de map. Bij elkaar is het toch een heel mooi naslagwerk aan het worden!

Fijn weekend, groetjes van Elizabeth

Anoniem zei

wat een goede informatie allemaal weer klasse paula
lieve groet jenneke