woensdag 6 maart 2013

Speciaal berichtje voor......

.... Hélène en Karlijn (twee van mijn medecursisten).
Afgelopen zaterdag heb ik jullie beloofd foto's te plaatsen van het maken van transparanten omdat jullie die les hadden gemist. Natuurlijk is het berichtje niet alléén voor jullie beiden, maar voor iedereen die het wil lezen
In dit blogje kon je al foto's zien van transparanten die door de docenten in de klas waren opgehangen. Tijdens de lesdag hebben we ook een eerste probeersel gemaakt. Thuis heb ik er nog eentje geprobeerd en hiervan stap-voor-stap foto's gemaakt.

Je begint met een aantal velletjes zijdevloeipapier, zoveel als je wilt. Dat kan in één kleur, maar meerdere kleuren is ook mogelijk. Houd dan rekening met het effect van de kleuren als je ze op elkaar legt. Ik vind een vorm in één kleur erg mooi, heb in dit geval gekozen voor geel.

Knip de vellen uit tot even grote cirkels. Ik heb het mezelf thuis makkelijk gemaakt door een snijmal te gebruiken, als je met kinderen werkt, geef je ze een ronde vorm waaromheen ze een potloodlijn op het papier kunnen zetten. Vervolgens kunnen ze het met de schaar uitknippen.

Vervolgens ga je de cirkels vouwen.
Dubbel vouwen tot een halve cirkel, dan weer dubbel tot een kwart, enzovoorts. Je kunt zo vaak vouwen als je wilt. Hoe meer keer je vouwt, hoe smaller de puntjes worden, ook van je uiteindelijke transparant.
Ik heb ze vier keer gevouwen. Het liniaaltje ligt er alleen even bovenop omdat ze niet goed plat wilden blijven liggen voor de foto.

Dan teken je een puntje of andere vorm op de wigjes, steeds op een andere hoogte.
Op deze lijntjes knip je de wigjes door.
Nu heb je twee series met transparante velletjes; de buitenste delen en de binnenste delen. Vouw de wigjes open en plak de delen in oplopende volgorde op elkaar. Je krijgt zo twee transparanten. Eentje van de buitenste delen van de wigjes. Ik heb deze op een hele cirkel geplakt, zodat ook het midden geel is. Tijdens de les gebruikten we een gewone plakstift, dat ging prima. Thuis gebruikte ik andere lijm bij de buitenste puntjes en die is nog steeds zichtbaar, dus dat werkte niet zo goed.


En deze is van de binnenste delen van de wigjes (geplakt op een witte cirkel):
Vervolgens heb ik open cirkels van karton gesneden om de transparanten tussen te plakken, want het papier is natuurlijk erg dun.
De belichting van de foto's is niet zo mooi, maar ik denk dat het idee wel duidelijk is zo.

Karlijn en Hélène, ik hoop dat jullie hiermee uit de voeten kunnen. Maar daar heb ik alle vertrouwen in, jullie zijn tenslotte (handwerk)juf ;-)

6 opmerkingen:

hester horden zei

Wow, duidelijke foto`s en teks en uitleg.
Super lief van je
Lieve groet Hester

Rita Janssen zei

Duidelijke uitleg met foto's en tekst, geweldig Paula, maar echt niks voor mij hoor, sorry.
Groetjes, rita.

creatie's and stuff by jenneke zei

nou zekers te weten dat ik ff mee lees hier ha ha

wat kun je dat toch kundig meis klasse

lieve groet jenneke

zenuwpees zei

Heel goed uitgelegd iedereen kan het maken en het is heel mooi groetjes Marie-Claire

Petra zei

ik geniet even mee...dank je voor de duidelijke uitleg! Fijn weekend! Lieve groet Petra

Minke zei

Je hebt me er even aan herinnerd hoe leuk het is om transparanten te maken. Weet jij misschien of de hamdwerkopleiding volgend jaar in deze vorm ook weer van start gaat?