maandag 30 juli 2012

Er was eens........

Er was eens, lang geleden, een oma, zo'n echte oma, met een grijs knotje en zo'n lief gezicht. Haar kleindochter kwam vaak bij haar op bezoek in het kleine huisje in het oude straatje in het dorp op het eiland.
Meestal als de kleindochter op bezoek kwam, zat oma aan tafel met een breiwerk. Ze breidde van alles, sokken, truien, sjaals, noem maar op. Kleindochter was gefascineerd door de breikunst van oma. Toen ze een jaar of zes was en weer eens bij haar oma op bezoek kwam, had oma een paar breinaalden klaargelegd met een bolletje rodekool-paarse wol. Kleindochter was verrukt, nu kon ze eindelijk leren breien. Het werd een rechthoekig lapje in ribbelsteek.

Na een paar bezoekjes waarbij driftig gebreid werd, vroeg oma of het kleine popje dat kleindochter altijd bij zich had, een nachtje mocht blijven logeren. Kleindochter twijfelde. Zij en haar popje, Poppie Pukkie met haar afgekloven vingertjes en teentjes, waren onafscheidelijk. Maar omdat het toch ook wel zielig was dat oma altijd alleen was in haar huisje, stemde kleindochter toe. Eén nachtje dan.

De volgende dag, toen kleindochter na schooltijd direct kwam om Poppie Pukkie op te halen, had Poppie Pukkie ineens een prachtig rodekool-paars jurkje aan. Oma had het rechthoekige lapje tot een kokertje genaaid en er een paar schouderbandjes aan gehaakt. Wat was kleindochter trots op haar eerste zelfgebreide poppenjurk!

Maar oma had nog een verrassing! Een echt breiboek met allemaal patroontjes om nog meer mooie spulletjes te breien.
En met deze lessen en dit cadeau heeft oma de kiem gelegd voor een levenslange handwerkverslaving :-).

1 opmerking:

Evelyne zei

Wat een geweldig verhaal, fijn dat je zo'n oma hebt gehad.
Heel veel brei plezier nog.
Fijn weekend, Evelyne