zondag 18 november 2012

Derde cursusdag

Gisteren was de derde cursusdag van de cursus Handwerken in de Vrije School. Ik ben weer vol ideeën en inspiratie thuis gekomen. Aan het begin van de les legde iedereen die een werkstuk had gemaakt voor de opdracht 'zintuigen' haar werkstuk op een tafel in de klas. Deze opdracht was natuurlijk heel breed. Het is zó leuk om te zien welke verschillende invalshoeken gekozen zijn. Kijk maar eens naar deze foto's:

Margreet heeft ballen gevilt. Elk van de ballen had een andere inhoud en maakte geluid als je de bal schudde.

Inge heeft stenen voorzien van een laag vilt. Nooit gedacht dat zoiets kan. Ze geven een mooi contrast in voelen, zacht en toch hard.

Nog een viltproject. Titia heeft met haar zoontje eikeltjes gevilt. Een mooi gezicht, al die kleurige eikeltjes op een houten schaal. Titia heeft trouwens ook een blog waarop ze onder andere vertelt over haar spin- en weefprojecten. Ze spint ook voor de herders van Ballo. Neem er maar eens een kijkje!

Anne-Marie werkt op een ZMLK school. Daar heeft ze een viltproject gedaan met een aantal kinderen. Van het vilt dat door een van de kinderen is gemaakt, heeft ze een kussen gemaakt. Die wordt weer verkocht in het winkeltje van de school. Kijk eens hoe mooi ze het kussen heeft afgewerkt met een ragfijn gehaakt randje.

Martine werkt op een vrije school. Van de losse draadjes die overblijven bij projecten maakt ze een restjesbol door de draadjes aan elkaar te knopen. Van die restjesbol heeft ze een kleedje gebreid. Zo leuk met al die kleuren en draadjes! Ze had de kinderen (kleuters) een draad laten maken van vilt. Daarvan konden ze een ketting maken. De meisjes gebruikten het als een soort dreadlocks. 

Ook Dini werkt al docente op een school. Zij heeft met de kinderen herfstbladeren en dergelijke gezocht. Daarmee konden de kinderen een plakwerk maken. Als voorbeeld had ze er zelf drie gemaakt. Zijn ze niet schitterend?Thuis gekomen ontdekte ik dat ik helemaal vergeten ben om de dobbelsteen van Mirjam op de foto te zetten en ook het voel-knisper-kussentje dat Karlijn met de kinderen op haar ZMLK school heeft gemaakt.

Er zijn nog meer medecursisten die voor de klas staan. Zij hadden in de klas een project gedaan waarbij niets is gemaakt maar op een andere manier met de zintuigen is gewerkt.

Zelf had ik het vlaggenspel gemaakt, daarover heb ik al eerder een berichtje geplaatst. Maar het meest bijzondere was toch wel het spel wat Caroline, ook onderwijzeres, samen met haar man heeft gemaakt. Een houten kistje met aan weerszijden gaten waardoor kinderen de handen kunnen steken zodat ze 'blind' kunnen voelen aan stofjes die onder die kist worden gelegd. Met opzet heb ik er geen foto van gemaakt, want ik vind dat Caroline er patent op moet aanvragen, zo bijzonder vond ik dit spel.

In de Vrije School leren de kinderen in klas 1 (groep 3 op de reguliere basisschool) breien. Daar zijn we nu mee aan de slag gegaan. Voor de volgende les moeten we daarvan een DA-model maken (Didactische Analyse). Omdat ik zelf niet in het onderwijs werk, vind ik dat nog best lastig. Maar ik ga er maar eens een nachtje over slapen, wie weet krijg ik een idee.

Allemaal nog een fijne zondag en veel handwerkplezier!


13 opmerkingen:

Marianne zei

Dit is wel een superleuk project! En wat hebben jullie mooie dingen gemaakt!
fijne zondag en lieve groeten,Marianne

Anoniem zei

wat enorm leuk om te zien wat de anderen ook hebben gemaakt zeg ( althans die je hebt gefotografeerd hihi) prachtig eigenlijk stuk voor stuk ieder zijn eigen idee
lieve groet jenneke

Amarins zei

Wat ziet dit er allemaal super uit, het één is nog mooier dan het ander, heel bijzonder.

bommelmien zei

Dat is juist zo leuk dat iedereen z'n eigen invulling geeft aan een opdracht. Tijdens mijn opleiding Textiele werkvormen maakte ik voelmouwen in een cape.... allemaal verschillende stofjes en objecten in meerdere mouwen die van onderen dicht waren. Ik weet nog dat ik ero.a. een pannensponsje in verwerkt had. Er waren superzachte mouwen en ruwere... Ergens moet ik nog een foto hebben...het is al lang geleden en toen heb ik geen foto's van het proces gemaakt. Het was de tijd dat er nog geen digitale foto's gemaakt werden... Nu gaat dat veel gemakkelijker.
Ben blij dat je nog steeds enthousiast bent over de opleiding. Fijne zondag en groeten van Willemien.

Annet zei

Wat een leuke ideetjes allemaal. Ik kan me voorstellen dat je daardoor wordt geinspireerd. groetjes,
Annet

Elizabeth zei

Heel leuk om te lezen wat iedereen gedaan heeft met de opdracht!
Het idee van de kist met voelgaten is als echt kleutermateriaal verkrijgbaar, dus helaas geen patent voor Caroline. Maar ze heeft wel een leuke variant bedacht!

grtjs, Elizabeth

Paula zei

Dat is ook een leuk idee, zo'n cape. Hoe ben je daarop gekomen?
Het is inderdaad ontzettend leuk en inspirerend om te zien wat anderen allemaal bedenken. Heel inspirerend!

Jessie zei

Hallo Paula, kan je email niet vinden dan maar op deze manier. Het Schwalmer boek kan je rechtstreeks bestellen in Duitsland zonder portokosten bij:
barbara-fay.de

bommelmien zei

Kinderen verkleden graag... er zaten 6 verschillende voelmouwen in.

Rita Janssen zei

Wat een mooie dingen allemaal Paula en zoveel creativiteit en inspiratie. Er zijn toch veel mensen die handiger zijn dan ze wel vermoeden. Iedereen doet ongelooflijk zijn best voor de opdracht.
Groetjes, rita.

marion zei

prachtig al die foto's, lief dat je ze met ons deelt

Petra zei

oh wat een feest zeg voor mij...die prachtige foto's!! alles heeft zijn eigen charme..mooi vind ik het!! Die tekeningen van die bladeren..super! Dank je voor het delen, liefs, Petra

Anoniem zei

een enthousiast verhaal!!
Ben ook bij Titia wezen kijken. Leuk om bij een andere spinster in het "atelier" te mogen kijken.
Het spinnen is ook zooo leuk!! een echt aanrader wanneer je nog eens tijd/mogelijkheid hebt om het te leren.
groet Rian