vrijdag 17 augustus 2012

Kleurenleer 3

Combinaties met naast elkaar gelegen kleuren

Drie naast elkaar gelegen kleuren (analoog)

De analoge harmonie.

Analoog betekent overeenkomstig. Kleuren die naast elkaar liggen in de kleurencirkel harmoniëren van nature met elkaar omdat ze kleuren delen. De overeenkomst tussen de kleuren geel, geelgroen en groen is geel. Groen is een mix van geel en blauw en geelgroen is een mix van groen en geel. Een combinatie van drie naast elkaar gelegen kleuren zorgt voor een prettige, rustige en ingetogen uitstraling van de quilt.

De beste manier om kleuren uit te zoeken voor een quilt in drie naast elkaar gelegen kleuren is eerst één kleur uit te zoeken en vervolgens de kleur aan weerskanten van die kleur erbij te nemen. Omdat de kleuren dicht bij elkaar liggen, vormen ze een prettig, rustig geheel in de quilt, zelfs als voor warme kleuren is gekozen.  
In dit blokje zijn de analoge kleuren blauw, blauwgroen en groen gebruikt. De kleuren zijn vrij helder, daarom is voor de achtergrond een bijna witte stof gebruikt.

Van een kleur kun je natuurlijk in plaats van alleen helderde kleuren ook een donkere schakering en lichte tinten gebruiken.
In deze quilt zijn de kleuren geel, oranjegeel en oranje gecombineerd in verschillende tinten en schakeringen. De toevoeging van donkerbruin (oranje gemengd met zwart) geeft de quilt voldoende kleurcontrast. Dit wordt ook kwaliteitscontrast genoemd. 

Drie naast elkaar gelegen kleuren met een accentkleur

Wil je een quilt met drie naast elkaar gelegen kleuren iets extra's geven, iets spannends, voeg dan een accentkleur toe. Kies hiervoor een kleur die in de kleurencirkel ligt tegenover een van de drie gekozen kleuren. Dus heb je gekozen voor rood, oranjerood en oranje, dan kun je als accentkleur kiezen voor groen, dat ligt tegenover rood. Gebruik de accentkleur met mate. Het kan je quilt niet iets sprankelender maken.
Veelal zitten de drie gekozen kleuren aan óf de warme, óf de koele kant van de kleurencirkel. Doordat de accentkleur aan de andere kant van de kleurencirkel zit, geeft het de quilt meer pit.
Deze stof bevat de analoge kleuren blauw, blauwgroen en groen. De accentkleur is oranjerood, de complementaire kleur van blauwgroen.

De analoge kleuren die gebruikt zijn in deze quilt zijn geel, geelgroen en groen. Als accent is hier rood gebruikt. Om te voorkomen dat er een te sterk complementair contrast zou ontstaan, is ervoor gezorgd dat er geen rode en groene patches tegen elkaar aan zitten. 

Complementaire kleuren zijn kleuren die in de kleurencirkel tegenover elkaar liggen. Hierdoor ontstaat het zogenaamde complementaire contrast. De kleuren kunnen elkaar versterken als ze in dezelfde helderheid gebruikt worden. Leg maar eens een helderrood en een heldergroen lapje tegen elkaar aan. 

Dit is alweer een lang verhaal geworden. Er is nog wat meer te vertellen over analoge kleurcombinaties, daarover volgende keer.

P.S. De quilts en blokken op de foto's die hier worden gebruikt zijn van mijn eigen hand, dus er zijn geen copyright issues. Vanzelfsprekend is het niet de bedoeling dat dit materiaal ongevraagd voor commerciële doeleinden wordt gebruikt. 5 opmerkingen:

Elizabeth zei

Ook de theorie blijft interessant.. Ik heb eens een heel werkboek gemaakt met allerlei piepkleine lapjes a.d.h.v. opdrachten rond de kleurenleer. Erg leuk om te zien hoe naast elkaar gebruikte kleuren elkaar beïnvloeden...

Fijn weekend, groetjes Elizabeth

bommelmien zei

Je beschrijft het erg mooi en je 'voorbeelden' zijn prachtig en duidelijk. Je heb mooie quilts gemaakt. Fijn weekend en groeten van Willemien.

Anoniem zei

interessant en goed uitgelegd.
Ik werk altijd heel gevoelsmatig, maar voor diegen die dat niet kunnen is dit echt een aanrader.
groet Rian

Annet zei

Heel duidelijk allemaal. Ik ben vooral blij dat je het even over bruin hebt, dat vind ik altijd een moeilijke kleur om mee te combineren. Ik val bijna altijd terug op bruin met blauwtinten. Nu snap ik eindelijk waarom!

marloes zei

Vind dit leuk om te lezen je gaat soms weer eens anders kijken toch merk ik dat ik altijd voorkeur voor bepaalde kleuren heb ,maar nogmaals erg leuk dat je dit zo duidelijk weergeeft,Gr. Marloeskreatief