zaterdag 20 oktober 2012

De tweede cursusdag

Vanmorgen weer naar Zeist getuft met het autootje voor de 2e dag van de cursus Handwerken. Onderweg zag ik prachtige herfstkleuren in de bossen. Maarja, langs de snelweg kun je niet even stoppen voor een foto. Misschien wordt het morgen wel mooi wandelweer.

Ik was heel benieuwd naar de lesdag van vandaag.  Dit zag ik bij binnenkomst:
Ja, strengen wol in prachtige kleuren. Hedwigis en Angelica, onze docenten, zetten ook allerlei boekjes neer die we kunnen inkijken. De les was weer een afwisseling van theorie en met de handen bezig zijn. Op de vrije school leren kinderen in klas 1 (= groep 3) breien. Maar voordat ze gaan breien moeten ze eerst van de strengen wol bolletjes maken. Voor ons, volwassenen, simpel zat. Maar ga eens door de ogen van een kind kijken. Hoe doe je dat dan.... Afijn, daar zijn we dus mee bezig geweest.

Nog iets leuks: zelf breinaalden maken. Ik zou er nooit opgekomen zijn, maar het is zo simpel. Je neemt ronde stokjes, een puntenslijper, wat schuurpapier, een paar houten kralen  en lijm.

Het resultaat:
Annika maakt vaker breinaalden en maakt er kaboutertjes van. Moet je eens kijken hoe leuk.
In de vensterbank lagen nog meer voorbeelden van handwerken die op de school zijn gemaakt. Ook deze fluitezakken. 
De fluitezakken zijn een beetje het grapje van de klas geworden, zo vaak worden ze als voorbeeld aangehaald. 

Hoe meer ik zie, hoor en leer op de cursus, hoe meer ik ervan overtuigd raak dat het een hele slechte zaak is dat er tegenwoordig op de meeste basisscholen niets meer aan handwerken wordt gedaan. Het is zo goed voor de ontwikkeling van de kinderen. Misschien keert het tij nog eens.

365 dagen project

De laatste dagen heb ik weinig meer gemeld over mijn 365 dagen stash project. Toch ben ik nog steeds braaf elke dag minimaal een half uurtje bezig. De afgelopen week vooral met de breiblokjes. Nu ik in mijn hoofd heb wat ik ermee ga doen en er nog maar een paar blokjes gebreid hoeven te worden, wil ik ook een beetje vaart maken. En ja, dan blijft er niet zoveel tijd over voor andere dingen. Wordt vervolgd.

Geniet van het mooie weer en de prachtige herfstkleuren buiten. Fijn weekend en veel handwerkplezier.12 opmerkingen:

Elizabeth zei

Heeeeeerlijk om weer mee te mogen genieten van je cursusdag!
En ik ben het helemaal eens met je dat het verschrikkelijk jammer is dat er geen handwerken meer gegeven wordt op de basisscholen.
Bij ons hebben ze in de bovenbouw nog blokuur en daar zit ook altijd iets van handwerken bij (weven, vilten...)
Wat gaaf om zelf breinaalden te maken, maar je moet wel precies weten hoe dik je stokjes zijn. En hoe kom je aan die stokjes??
Oh, en ben zo benieuwd wat je nu gaat maken van de breiblokjes...

Groetjes, Elizabeth

marloes zei

Ja ja je maakt me erg nieuwsgierig net als Elisabeth wil ik het ook zo graag weten hi hi hoedanig houd je ons nog in spanning!!!!!!!!! En die cursus ik zou wel mee willen ,maar goed heb al het een en ander op dat gebied gedaan maar het spreekt me echt aan ,Gr. Marloeskreatief

creatie's and stuff by jenneke zei

ik deed al wel eens kleine breinaalden, op een klein coctail prikkertje en een kraaltje zo leuk.
leuk dat je er over schrijft zal vast en zeker heel erg leerzaam zijn.

lieve groet jenneke

Marian zei

Leuk verslag va je handwerkdag en ik ben het met je eens dat het zo jammer is dat de kinderen het niet meer op school leren.
Leuk, die zelfgemaakte breinaaldjes, ik heb zo wel eens dikke sokkennaalden gemaakt, zonder knop natuurlijk :-)

Catherine zei

Met veel plezier je verslag van de cursusdag in Zeist gelezen. Het lijken me hele leuke, boeiende en leerzame lessen die jullie volgen. Net als jij ben ik het er mee eens dat het niet alleen jammer is dat er op school geen handwerken meer wordt gegeven, het is ook een groot manco in de opvoeding.
Je maakt ons wel nieuwsgierig naar het resultaat van je breiblokjes.
Fijn weekend verder, Catherine.

Astrid zei

Wat een leuke cursusdag heb je weer gehad.
Hadden de anderen nog iets creatiefs met de vilten balletjes gedaan of waren het veel spinnen geworden?
Nou vind ik dat ik ook al heel creatief hoor.

Wat leuk die kaboutertjes op die breinaalden!

Groetjes

Marjolein zei

Wat ziet het er leuk uit zo bij je cursus ....en die breinaalden zijn zeker heel apart erg leuk om kado te geven ....
veel cursus plezier ...

Rita Janssen zei

Toffe cursus lijkt me en die breinaalden vind ik een geweldig goed idee en zeker die met kaboutertjes op! Mijn man kan goed met hout werken, die kan me daar zeker mee helpen. Bedankt voor de tip. Groetjes, rita

yvonne zei

Wat een goed idee!!! van die breinaalden.;.
Zou ik nooit bedacht hebben ...

Anoniem zei

wat een fleurige binnenkomst met al die wolletjes. Het lijkt me een hele leuke cursus met al die nieuwe kleurige werkjes
groet Rian

marion zei

ben benieuwd wat je gaat maken met je breiblokjes. En sorry maar met de zeer slechte ervaringen hier ben ik allergisch geworden voor de vrije school. Jammer want zelf zijn we eigelijk heel antroposofisch

Annet zei

Dat was weer een gezellig dagje, zo te horen. Leuk, die zelfgemaakte breinaalden. Ik ben benieuwd naar je nieuwe blokjes!