zaterdag 8 september 2012

Kleurenleer 6

De vorige keer hebben we gekeken naar complementaire kleuren, waarbij we uitgingen van twee in de kleurencirkel tegenover elkaar liggende kleuren, al dan niet met een accent. Vandaag gaan we de complementaire kleurencombinatie uitbreiden.

Twee kleurenparen met complementaire kleuren

De Dubbel Complementaire Harmonie

Deze combinatie van vier kleuren is opgebouwd uit twee keer twee complementaire kleuren. De kleuren worden niet willekeurig gekozen, maar vormen samen een rechthoek binnen de kleurencirkel.
Het mooiste effect met deze kleurencombinatie bereik je als de kleuren worden gescheiden door één kleur. Probeer één van de vier kleuren als hoofdkleur te gebruiken en van de andere kleuren minder, in ongelijke hoeveelheden. Dan is deze combinatie het meest effectief. Voeg ook verschillende tinten van de kleuren toe en neutrale achtergrondkleuren. Dit alles maakt een mooi geheel.
Dit blok is een voorbeeld van deze combinatie. Hier zijn twee kleuren gebruikt met hun complementaire kleuren: Blauw en oranje, rood en groen.

Drie kleuren met drie complementaire kleuren

Wil je graag een kleurige quilt maken, dan kun je voor deze combinatie kiezen. Kies eerst drie naast elkaar gelegen kleuren en kies daarbij vervolgens de complementaire kleuren, dus de kleuren die er precies tegenover liggen in de kleurencirkel. Deze liggen dus ook weer naast elkaar.
Op het eerste oog lijkt deze combinatie erg druk. Maar doordat er steeds drie naast elkaar gelegen kleuren worden gebruikt, ontstaat er toch een zekere rust in dit kleurige geheel.

Er zijn nog veel meer mogelijkheden met complementaire kleurcombinaties. Volgende keer dus meer over deze mogelijkheden.

Een fijn weekend, geniet nog lekker van het mooie weer!




1 opmerking:

Annet zei

Deze theorie is compleet nieuw voor mij, dank je wel!